Кабінет Міністрів України, Держпродспоживслужба та Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку активно співпрацюють у напрямку цифрової трансформації та забезпечення інформаційної безпеки.

Заступник Голови з цифрового розвитку, трансформації та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів Сергій Захарін взяв участь у круглому столі, присвяченому темі "Еволюція цифрових технологій у державному управлінні", який відбувся на базі Державного університету інтелектуальних технологій та зв'язку в Одесі.

Ключові питання, що розглядалися: цифрові трансформації в державному секторі, адміністрування державних інформаційно-комунікаційних ресурсів, новітні технології збору та обробки інформації, захист інформації та інформаційна безпека, взаємодія закладів вищої освіти та органів влади у сфері цифровізації.

Учасники заходу: науковці, науково-педагогічні працівники, представники органів влади та управління, фахівці компаній-розробників програмного забезпечення, експерти з інформаційної безпеки.

Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука розробляються системні рішення, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Продовжується робота з розробки нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об'єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Проводиться робота для модернізації наявних інформаційно-комунікаційних ресурсів, у тому числі реєстрів. ІТ-фахівці служби регулярно відвідують навчальні заходи, під час яких опрацьовуються новітні методи та методики інформаційної безпеки та кіберзахисту.

Ректор Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку Олександр Назаренко поділився конкретними досягненнями у сфері наукової та інноваційної діяльності спеціалізованих кафедр. Університет активно працює над укріпленням матеріально-технічної бази, зокрема, відкриваючи нові наукові та навчальні лабораторії для інженерів, програмістів і фахівців у галузі інформаційної безпеки. Наприклад, нещодавно було запущено Полігон сучасних систем відеоаналітики, де студенти набувають навички візуального аналізу та ідентифікації, також реалізуються науково-технічні проекти. Університет підтримує плідну співпрацю з державними установами, зокрема з Держпродспоживслужбою та її регіональними підрозділами.

Під час робочих обговорень Сергій Захарін акцентував увагу на важливості врахування вимог щодо цифрової та інформаційної безбар'єрності у процесі реалізації завдань і заходів у сфері цифровізації. Це питання чітко підкреслено в Національній стратегії створення безбар'єрного простору в Україні, затвердженій розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 366-р, яка діє до 2030 року. Однією з ключових настанов є обов'язкове забезпечення доступу всіх громадян до публічної інформації та державних інформаційно-комунікаційних ресурсів відповідно до чинного законодавства.

Учасники круглого столу отримали можливість ознайомитися з матеріально-технічною інфраструктурою університету, оглянути стан наукового та лабораторного оснащення, а також дізнатися про сучасні освітні технології, що впроваджуються в процес підготовки фахівців у таких сферах, як цифрова трансформація, програмування, комп'ютерна інженерія, кібербезпека та інші.

Сергій Захарін та Олександр Назаренко обговорили можливості поглиблення освітнього співробітництва, зокрема в частині організації проходження практики студентами університету в органах та установах системи Держпродспоживслужби.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку зарекомендував себе як провідний навчальний заклад, в якому активно розвиваються потужні наукові напрямки в областях цифровізації, інформатизації, програмного забезпечення, інформаційної безпеки, кібербезпеки та комп'ютерної інженерії. Під час круглого столу викладачі профільних кафедр представили свої останні наукові та інноваційні розробки, які можуть бути впроваджені у сферу державного управління та в реалізацію політики інформаційної безпеки. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів стикається з необхідністю підтримувати сучасні технології інформаційної безпеки, особливо в контексті кіберзахисту, оскільки агресор постійно здійснює різноманітні інформаційні атаки, намагаючись нашкодити інформаційним системам. Я також підкреслив можливості для освітньої співпраці, зокрема, що найкращі студенти університету можуть проходити практику на підприємствах Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримувати цікаву роботу у своїй галузі. Під час круглого столу обговорювалися методи апробації наукових розробок університету у сфері цифрової трансформації та кібербезпеки, а також перспективи їх впровадження в діяльність Держпродспоживслужби, - підкреслив Сергій Захарін.

Інші публікації

У тренді

novanews

При передруку матеріалів, активне посилання на джерело є обов'язковим.

© Інтернет-видання новин Одеси | novanews.com.ua. All Rights Reserved.