Союзне, французьке або, можливо, українське? Інтерв'ю в рамках святкування Дня Шампанського.
Той, хто не здобуває перемог, не має приводу насолоджуватися Шампанським. Нещодавно світ святкував його Всесвітній день. Це вино — унікальний напій, що символізує свята й тріумфи. Ігристе — це маленькі бульбашки радості, емоційного піднесення та розкоші, навіть якщо сьогодні у вашому келиху виявилося фальшиве Шампанське, вартістю всього кілька тисяч умовних одиниць.
Саме історія цього вина настільки захоплююча, що її важко не помітити. Уявіть собі, воно виникло випадково як результат невдалого бродіння! Спочатку цей продукт сприймали як недолік. Але завдяки старанням монаха Періньйона, цей напій здобув популярність і став справжньою цінністю. Можливо, його появу можна вважати подарунком від самого Бога?
Середа - це маленька п'ятниця: саме час подбати про красивий відпочинок і заготувати пляшку ігристого на кінець робочого тижня. Як це зробити - в ексклюзивному інтерв'ю МЕТА розповів чарівливий експерт з гостинності Михайло Шевелюк.
Спойлер: істинне Шампанське відомо під популярним брендом, але менш відомі конкуренти зовсім не відстають від нього в якості.
Михайло Шевелюк: Шампанське - це мікрофеєрверки щастя на язику
Михайло Шевелюк - експерт із сервісу та гостинності, керівник Української Школи Гостинності (Ukrainian Horeca School), доктор філософії з культурології, практик у готельно-ресторанному бізнесі. Починав свій шлях 2016 року офіціантом, будучи потім старшим офіціантом і тренером сомельє в ресторані "Валентино" готелю "Швейцарський" у Львові.
Достатньо давно вже відомо, що "Шампанське" - власна назва, а не загальна. Це тільки ігристе вино із французької провінції Шампань. Чому ми, українське суспільство, наполегливо продовжуємо все ігристе, окрім просекко і ламбруско, називати шампанським?
Дійсно, термін "Шампанське" офіційно вживається лише для ігристого вина, виробленого в регіоні Шампань у Франції. Це вино виготовляється з певних сортів винограду за специфічною технологією, яка має патентну охорону.
Чому й досі ми запитуємо про шампанське, коли хочемо ігристе? Справа в тому, що це стало звичкою, яка формувалася протягом багатьох років. Радянська традиція, пов'язана з брендом "совєтськоє шампанськоє", залишила свій слід. Це слово не просто змішалося з іншими назвами ігристих напоїв, але й стало символом епохи радянського союзу.
Але сьогодні ми поступово звикаємо називати речі правильно. Наприклад, ігристе вино - це загальна назва. Шампанське - тільки якщо з Шампані. Просеко - з Італії. Кава - саме КАва, а не кавА, як іноді неправильно роблять наголос на другий склад - з Іспанії. Креман - Франція, але поза Шампанем.
І це чудово, коли ми розвиваємося як винна культура, поступово навчаючись відрізняти кожен сорт і процес його виготовлення.
Яким є справжній смак Шампанського?
Знаєте, це подібно до того, щоб намагатися висловити певну емоцію чи відчуття за допомогою слів. Це практично неможливо.
Але якщо так по простому, щоб всі зрозуміли - то це така свіжість, елегантність, і такі, якщо більш літературно описувати це, то мікрофеєрверки щастя на язику.
Отже, у нотах смаку часто можна вловити відтінки зеленого яблука. Згадайте, як смакує недозріле зелене яблуко або груша. Це можуть бути також тости, мигдаль та вершкове масло. І все це завдяки витримці на дріжджах. Безумовно, присутні також цитрусові ноти та мінеральні акценти. І найголовніше — це тонкі, майже невагомі бульбашки, які невпинно грають.
Що ж робить справжнє Шампанське особливим у порівнянні з іншими ігристими винами? Мабуть, варто звернути увагу не лише на смакові відмінності, які залежать від особистих уподобань, а й на його корисні властивості та вплив на наше здоров'я.
В цілому, спосіб виготовлення є основою успіху. У цьому полягає вся суть, це серце процесу. Шампанське виготовляється виключно за класичною технологією, що передбачає проведення другої ферментації безпосередньо в пляшці. Хоча цей метод є дорожчим і вимогливим у часі, він дозволяє отримати надзвичайно дрібні бульбашки, багатий аромат і, звичайно, вишуканий королівський смак.
Щодо Просеко, то його роблять у великих ємностях - таким чином воно більш фруктове та легке.
Якщо розглядати корисні властивості, то шампанське є джерелом антиоксидантів, аналогічно червоному вину. Воно також може сприяти підвищенню рівня ендорфінів та незначно впливати на артеріальний тиск.
Проте найважливіша перевага полягає в емоціях та спілкуванні, які виникають за келихом ігристого або шампанського. Тим не менш, завжди варто пам’ятати про помірність, особливо коли йдеться про алкогольні напої.
Чи є ігристі вина, які за смаком і якостями нічим не гірші за справжнє Шампанське?
Однозначно, так. І навіть дешевші, якщо говорити про цінову політику.
Чудовою альтернативою можуть стати іспанська Cava, французький Crémant de Loire або італійська Franciacorta.
Безумовно, нам слід пишатися та ділитися українською культурною спадщиною, адже ми, українці, повинні нести в серці все, що стосується нашої країни. Українські ігристі вина, особливо з регіонів Одеси, Херсонщини та Закарпаття, заслуговують на особливу увагу. Наші винороби вже створюють бульбашкові вина, які можуть конкурувати з французькими аналогами. Хоча попереду ще багато випробувань і дегустацій, ми вже розпочали цей шлях і досить успішно його продовжуємо.
Скажіть, які конкретно українські ігристі варто спробувати?
SHABO (Odessa region):
* Classic Brut/Extra Brut, 165-270 грн. за пляшку;
* Reserve Traditional Method;
* Shabo Grand Reserve (вторинна ферментація в пляшці!), 549-917 грн за бутель.
Prince Trubetskoy (Херсонщина) - Brut Chardonnay.
Beykush Winery, located in the Mykolaiv region near the coastline,
* Méthode Classique Brut
* Orange pet-nat.
46 Parallel Wine Group (Odesa) - El Capitan Sparkling White.
Villa Tinta (Odesa).
У нас пет-нати справді надзвичайні та оригінальні.
Ред.: Пет-нат — це натуральне ігристе вино, створене за давнім методом "méthode ancestrale" (предковий метод). Процес розливу в пляшки відбувається ще під час бродіння, що забезпечує природне утворення вуглекислого газу й надає напоєві ігристість. Ця особливість відрізняє його від традиційних ігристих вин, оскільки проходить лише один цикл бродіння, який завершується безпосередньо в пляшці.
Як відбулося так, що людство відкрило для себе любов до шампанського завдяки ченцю Періньйону?
Згідно з легендою, дон Періньйон нібито вигукнув:
Я смакую зоряне світло.
Але насправді він просто хотів прибрати бульбашки, бо вони тоді вважалися таким дефектом. І він розробив технологію, яка зробила дефект розкішшю. Тут свою роль зіграли, звичайно, англійці, які обожнювали таку, скажімо, шипучку, гучні королівські бали.
Безсумнівно, не обійшлося без впливу моди та рекламних стратегій. Саме так сформувалася легенда, що надала продукту особливого статусу, а також відзначила його святом у келиху.
Яке Шампанське (або ж ігристе), де і яким чином ви би нам порадили купувати в Україні?)
По-перше, важливо обрати імпортера, а не просто зосереджуватись на акції.
По-друге, варто обирати місця, де піклуються про умови зберігання продукції. На власний розсуд раджу звернути увагу на такі магазини, як Wine Time, Good Wine, Vino&Vino, Wine Express, Varvar's, а також можливо Alcomarket і OкWine.
Якщо ви мрієте про справжнє шампанське для святкування, класичний вибір — Moët & Chandon. Якщо шукаєте більш насичений смак, зверніть увагу на Veuve Clicquot. Для тих, хто цінує оптимальне співвідношення ціни та якості, ідеальним варіантом стане Mumm. А для справжніх гурманів рекомендуємо Bollinger, Pol Roger або Ruinart.
Давайте завжди пам’ятати про необхідність підтримувати наших українських виробників, адже у нас є безліч причин для гордості. Особливо це важливо в умовах масштабного вторгнення, коли українська промисловість відродилася та почала активно розвиватися. Практично в кожному куточку України функціонує якесь виробництво або невелика виноробня. Таким чином, ми маємо величезну кількість приводів для гордості, і нам варто це цінувати та з гордістю представляти.
Зображення: особистий архів Михайла, Pexels.