Внаслідок війни Україна втратила свою галузь переробки томатів: тепер томатну пасту імпортують з Італії замість місцевого виробництва в Каховці.
У результаті масштабної агресії Україна зазнала значних втрат у сфері переробки томатів.
Про це президент "Української плодоовочевої асоціації" Тарас Баштанник розповів у подкасті ЦЕС.
"На мою думку, найбільше ми втратили в галузі вирощування томатів, і поки що навіть не почали процес їх відновлення. Якщо звернути увагу, з початку війни популярними стали трикутники з томатною пастою "Чумак". Проте, якщо перевірити, хто є виробником цієї продукції, то виявиться, що це Італія", - зазначив Баштанник.
Він зазначив, що всі основні підприємства з обробки томатів розташовувалися в південних областях, проте на сьогоднішній день вони або знищені, або перебувають під контролем окупантів.
"Всі чотири заводи з переробки томатної пасти, що знаходилися в цьому регіоні поблизу Каховки, зазнали руйнувань або опинилися під окупацією. Зокрема, на одному з підприємств залишки продукції оцінили в 40 мільйонів доларів, яку, як стверджують, вивезли до Москви. Таким чином, ми втратили цю важливу галузь", - зазначив президент "Української плодоовочевої асоціації".
Експерт зауважив, що йдеться не лише про переробні підприємства, а і про їх постачальників.
"Вся індустрія була зведена до величезних заводів та потужних підприємств, що займаються вирощуванням, збором і транспортуванням томатів. Існували тисячі невеликих фермерів, які вирощували різні сорти цих овочів... І раптом усе це зникло", - зазначив Баштанник.
Він висловив припущення, що теоретично відродити цю індустрію в Одеській області можливо, проте для цього необхідні суттєві фінансові вливання.
Як зазначалося раніше, в Національному банку України відмічали, що вартість харчових продуктів в Україні наблизилася до цінових показників сусідніх європейських держав, а за деякими товарами навіть перевищує їх.