Україна збільшує обсяги виробництва твердих сортів пшениці: половина макаронних виробів виготовлятиметься з місцевого зерна.
У 2025 році українські виробники пасти вперше забезпечать приблизно половину потреби в пшениці твердих сортів (дурум) місцевим зерном.
Якщо поточні тенденції триватимуть, імпорт пшениці дурум може повністю припинитися в найближчі два роки, повідомив Родіон Рибчинський, директор асоціації "Борошномели України", згідно з інформацією агенції Інтерфакс-Україна.
За його словами, зміни клімату стали причиною імпортозаміщення в цій галузі. Вирощування дуруму вже активно розвивається в Миколаївській, Одеській, Хмельницькій областях, а також частково у Вінницькій.
Раніше повідомлялося, що у Львівській області активно реалізується проект зі зведення першого в Україні млина, що спеціалізується на виробництві дуруму, а також макаронної фабрики. Запуск даного млина планується на жовтень 2025 року. Загальний обсяг інвестицій складає 1 млрд гривень.
Виробники мають намір експортувати певну частину своєї продукції, проте обсяги поставок, ймовірно, не зможуть зрівнятися з італійськими.
Дурум - тверда пшениця з високим вмістом білка та клейковини, що робить її ідеальним інгредієнтом для приготування макаронних виробів, хліба та інших хлібобулочних виробів.