Бум маленьких виноробень. Протягом війни в Україні виникло приблизно 70 нових виробництв вина.
В Україні за роки війни з'явилося близько 70 нових виноробних підприємств, передумовою цьому стало суттєве вдосконалення законодавства та кліматичні зміни.
Протягом останніх 4,5 років завдяки вдосконаленню законодавчих норм і змінам клімату в Україні спостерігається зростання кількості виноробних компаній на 70%. Це приблизно 70 нових підприємств, які стали легальними, почали сплачувати податки та офіційно працевлаштовувати людей. В Україні активно розвиваються невеликі шато, чого не спостерігалося ані в радянські часи, ані в період незалежності, -- зазначив голова Асоціації садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко під час виставки Agro2Food, як повідомляє Інтерфакс-Україна.
Печко нагадав, що раніше для отримання ліцензії на виробництво вина потрібно було сплатити близько 500 тис. грн. Після переходу на спрощену процедуру реєстрації виноробного підприємства ця процедура стала більш фінансово доступною, і охочі можуть отримати ліцензію за два тижні.
З моменту, коли розпочався сплеск у створенні невеликих вітчизняних шато, експерти відзначили, що винороби почали відчувати нестачу сировини, а також недостатню кількість виноградників.
За словами Печка, в Україні нині існує приблизно 20 тисяч гектарів виноградників, з яких 5 тисяч гектарів було засаджено під час війни. Ця цифра не включає райони, які перебувають під окупацією в Криму, Херсонській та Миколаївській областях.
Голова галузевої асоціації повідомив, що зміни клімату дозволили українським виноградарям розвивати виноградники в регіонах, де це раніше не практикувалося. Як приклад він навів Київську область, де функціонує близько 10 ліцензованих виноробних підприємств. Ці компанії вирощують виноград у Київській області та доповнюють свої потреби за рахунок закупівлі сировини в Одеській і Миколаївській областях.
Він також зазначив, що українські виробники вина змушені активно закуповувати іноземний спирт, в основному з Молдови та Грузії, де виноградарство має більш розвинену інфраструктуру.
Печко також зазначив, що на розвиток галузі позитивно вплинуло відкриття лабораторії ізотопного аналізу в Одеському регіоні. Ця лабораторія дозволяє компаніям перевіряти сировину для виробництва, завдяки чому заводи можуть виготовляти продукцію вищої якості.
"Завдяки активізації переробних підприємств вирощування винограду стало рентабельним. Якщо у 2023 році вартість 1 кг винограду на переробку становила 5-8 грн, то у 2024-2025 роках вона сягнула 18-25 грн, що стимулювало закладання виноградних насаджень", -- зауважив експерт і додав, що експорт українського вина поки що невисокий.
"Стверджувати, що ми чудові експортери і готові підкорити європейські ринки, поки що зарано. Це потрібно робити, але на першому місці стоїть захист нашого внутрішнього ринку. Нам слід зосередитись на виробництві якісної продукції та конкурентоспроможності в Україні," - підкреслив голова Асоціації садівників, виноградарів і виноробів України.
Достеменно відомо, що в Одеській області розпочалася нова грантова програма для виробників вина, ініційована ФАО (Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй).